top of page

רפלקס החיפוש במנשא תינוקות

עודכן: 24 בינו׳ 2022

מכירה את זה שהכנסת תינוק בן כמה שבועות למנשא בתנוחת בטן, ונראה לך שהוא ״מנקר״ בחזה שלך, לא נינוח ומחפש את השד?

לפני הכל כדאי לקרוא על סיבות לבכי במנשא, אבל אם נראה לך שאצלכם הבעיה העיקרית היא ״ניקור״ וחיפוש של השד - הנה הטיפים שלנו ספציפית לנושא הזה:

רפלקס החיפוש אצל תינוקות

בשבועות הראשונים לחיים (בערך עד גיל 3 חודשים) התינוק שלך עדיין רפלקסיבי - המוח שלו מגיב אוטומטית באמצעות תנועות קבועות לגירויים מסוימים.

אחד הרפלקסים שאפשר לפגוש בתקופה הזאת הוא רפלקס החיפוש אחרי השד. הרפלקס נראה כמו תנועות של ״ניקור״ של ראש התינוק שמחפש אחר הפטמה. כשמכניסים את התינוק למנשא, קרוב לשד ולריח החלב, יש סבירות גבוהה לפגוש את הרפלקס הזה.

כשהתינוק ״מנקר״ באי שקט והראש שלו נחבט בחזה שלך זה נראה כאילו לא נוח לו במנשא, ושכל שימוש במנשא גורם לו לרצות לינוק (שוב??). זה גורם לך לתהות אם שווה לך בכלל להשתמש במנשא אם זה לא עוזר לתינוק להרדם ולפתוח קצת פערים בין ההנקות.

למה זה קורה ומה כדאי לעשות?

שאלתי את המדריכות שלנו (חלקן גם מדריכות הנקה ומלוות התפתחותיות) מה יש להן לומר על רפלקס החיפוש במנשא ואיך נכון להתיחס אליו. הנה מה שהיה להן להגיד:

1. לבדוק כמה זמן זה נמשך בפועל.

האם הניקור קורה בחמש הדקות הראשונות או לאורך כל הזמן שהתינוקת במנשא? לפעמים כשמסתכלים בשעון מגלים שזה אורך רק דקות בודדות. אם לפני שהדקות האלה חלפו ישר הוצאת את התינוקת במחשבה שהיא לא רוצה להיות במנשא, אי אפשר לדעת אם זה לא היה מסתדר מעצמו והתינוקת היתה נרגעת ונרדמת. כדאי לחכות כמה דקות ולראות מה קורה, ובינתיים:

2. להציע מוצץ.

אם התינוק בודאות שבע ואינו צריך לינוק יתכן שמדובר בצורך במציצה שאפשר לתת לו מענה בעזרת מוצץ, או אצבע נקייה שלך. מוצץ יכול לתת מענה מושלם ל״ניקור״ וגם סרבני מוצץ עשויים להפתיע אותך כשהם במנשא. 

3. ללבוש חולצה סגורה או טטרה על החזה.

רפלקס החיפוש כשלעצמו אינו מעיד על רעב; בחודשים הראשונים מגע עור לעור עשוי לעודד את רפלקס החיפוש גם כשהתינוקת שבעה. עור לעור מומלץ כשהמטרה היא להגביר את יצור החלב ולצופף הנקות (למשל אצל פגים). כשרוצים לשאת במנשא בלי שזה יגרום לתינוקת לבקש לינוק, כדאי לצמצם את האפקט של עור לעור ע״י חולצה עם מחשוף גבוה או טטרה על אזור החזה.

4. לעזור לתינוק למצוא את המקום שלו.

כשמכניסים תינוק ער למנשא, בלי קשר לרפלקס החיפוש יש סיכוי שיהיה קשה לו להחליט על צד, והוא יתחפר ויסניף את אמא עד שימצא את הפינה שלו. אפשר לעזור עם קצת תנועה תוך תמיכה לעורף, להתכופף בעדינות קדימה כדי להרחיק מעט את הראש מגופך ולהניח את הראש  בעדינות על צד אחד. בדרך כלל זה עוזר לתינוק להתמקם ברוגע.

5. לשים לב אם יש קושי כללי להניח את הראש.

לפעמים יש לתינוקת קושי כללי להניח ראש על הבטן, לא משנה אם על משטח או על אמא, בגלל זקיפת יתר. אפשר לעזור לה כמו בסעיף 4 - עם טפיחות על תחתית האגן, תנועה ועזרה אקטיבית בהנחת הראש על הצד. 

6. לרווח הנקות? המנשא הוא לא הפתרון

אם התינוק פתח פער גדול מאז הארוחה האחרונה והכנסת אותו למנשא בתקווה שירדם ואפשר יהיה למשוך עוד זמן עד הארוחה הבאה, סביר מאד שברגע שיכנס למנשא יראה זאת דווקא כאיתות שהאוכל בדרך. עדיף להכניס את התינוק למנשא אחרי הנקה יסודית, כשידוע שהוא שבע ורווי. אם להרגשתך הוא יונק בתכיפות גבוהה מדי, ואולי באמת מדובר ברעב:

7. הדרכה לניהול הנקה נכון

אם יש לך ספק שהניקור נובע מרעב ולא רק מהצורך במציצה - כדאי לבדוק את ניהול ההנקה שלך.

ניהול לא נכון של ההנקה עשוי להוביל לכך שהתינוקת לא שבעה ונראה שאינה מקבלת מספיק חלב.

במצב כזה נראה שכל היום הופך להנקה אחת ארוכה, ללא מרווחי שובע ושינה.

כשההנקה מנוהלת נכון, נראה מרווחים בין זמן הנקה, זמן שינה, זמן ערות, ונוכל להשתמש במנשא בזמן שהתינוקת שבעה ללא תופעת ״הניקור״.

אלה סימנים שהתינוק מקבל מספיק חלב: 

  • הוא יונק בין 8-12 פעמים ביממה. מתעורר ומבקש לינוק שוב.

  • עד גיל שישה שבועות יש לפחות 1-2 יציאות של קקי ביממה, ועוד 6-8 חיתולים עם שתן. מעל גיל שישה שבועות תינוקות עשויים לתת יציאה אחת לכמה ימים, ואז יש לוודא ששאר הפרמטרים כאן מתקיימים על הצד הטוב ביותר. 

  • רואים ושומעים בליעות בזמן היניקה. 

  • ההנקה לא מכאיבה לך – כאב בזמן ההנקה עלול להעיד על תפיסה לא מוצלחת, מה שעלול לגרום לכך שהתינוק לא מצליח להוציא את כל החלב שהוא זקוק לו.

  • התינוק נשקל מדי שבוע ועולה במשקל כמצופה לגילו.

  • התינוק רגוע, ערני, מבסוט. ישן ומתעורר באופן עצמאי כדי לבקש לאכול.

אם חלק מהסימנים אינם מתקיימים אצלך מומלץ לפנות בהקדם ליועצת הנקה כדי לקבל הדרכה לניהול הנקה נכון.

Post: Blog2_Post
bottom of page