top of page

מנשא לתינוק - מתי ואיך להתחיל?

מזל טוב, נולד לך תינוק חדש ונכנסת לראשונה לעולם המנשאים.

במדריך הזה נסביר לך מה חשוב לדעת לפני שמתחילים כדי להבטיח שחווית הנשיאה של כולכם תהיה בטוחה ונעימה.

מתי כדאי להתחיל לשאת את התינוק?

אם התינוק בריא, נולד במועד ומרגיש טוב, אין סיבה להמתין עם התחלת השימוש במנשא.

להפך, בשימוש נכון לפי כללי הבטיחות המנשא יעשה לתינוק רק טוב: הנשיאה מחזקת את תחושת הבטחון ההדדית של התינוק (וגם של ההורה), התינוק ישן שינה ארוכה ואיכותית יותר וקל יותר לבסס איתו תקשורת טובה כשהוא צמוד וקרוב ואפשר לזהות את סימני הרעב/עייפות/אי נוחות הראשונים ממש, הרבה לפני שהם מתפתחים לבכי.


יש מצבים נקודתיים בהם רצוי להמתין ולהתיעץ עם גורם רפואי/מקצועי לפני התחלת השימוש במנשא: 

  1. פגים פגות, בעיקר קיצונית, מחייבת התיעצות עם רופא הילדים שלכם לגבי שימוש במנשא. כדאי לודא עם הרופא שמבחינתו הכל תקין ואין לו הנחיות/הסתייגויות מיוחדות. רוב הסיכויים שאם השתחררתם מהפגיה הרופא ימשוך בכתפיים ויגיד שהכל בסדר - אבל תמיד עדיף לודא את זה. אם אתם עדיין בפגייה, הכי טוב להתיעץ עם הצוות במועד השחרור.

  2. משקל לידה נמוך  מתחת ל-3 קילו רצוי להתיעץ עם רופא הילדים שלכם גם אם התינוק נולד במועד. קשה יותר לשאת תינוק קטן בצורה בטיחותית ומוטב להתיחס אליו בזהירות יתר עד שיתחיל לעלות במשקל.

  3. אבחון או סימני אזהרה לבעיה במפרק הירך כבר ביום הלידה התינוק שלך עבר בדיקה קלינית של מפרק הירך ע״י רופא הילדים שבדק אותו מיד לאחר הלידה. אם כבר בשלב הזה נאמר לך משהו לגבי מפרק הירך ויש סימן שאלה לגבי התפתחותו התקינה, מומלץ להתיעץ עם הרופא/אורתופד ולברר האם יש מניעה להשתמש בינתיים במנשא. (ברוב המקרים הכל בסדר - אם לא אמרו לך שום דבר על מפרק הירך ואין לך מושג על מה מדובר, אפשר להשתמש במנשא בבטחה - לא קשור אליך!)

  4. אם יש חשד או סימני אזהרה לכל בעיה רפואית/אורתופדית/התפתחותית אחרת, כדאי להתיעץ עם הרופא האם יש מניעה להשתמש בינתיים במנשא.

ומה איתך? מתי כדאי להתחיל לשאת לאחר הלידה?

בימים הראשונים ממש רוב היולדות ירגישו צורך לנוח ולא להתחיל מיד לשאת - אבל אבא, אמא שלא ילדה בעצמה או סבא/סבתא יכולים להתחיל לשאת מהרגע הראשון, ולהנות מבונדינג איכותי בזמן שהיולדת נחה ומחדשת כוחות אחרי הלידה. 

בעולם אידיאלי, היולדת שוכבת 6 שבועות במיטה כשנשות השבט/החמולה מטפלות בה ובתינוק שלה.

במציאות שלך זה כנראה לא יקרה, ותמצאי את עצמך מסתובבת עם תינוק במנשא תוך שבועות ספורים ואפילו ימים מהלידה. כן חשוב לנוח כמה שאפשר ולהיות קשובה לגוף שלך. אם מתאפשר לך לנוח ולהניח את התינוק לידך - לכי על זה! 

עם זאת, כל עוד את מרגישה טוב, ברגע שאת נאלצת לקום ולהיות פעילה והתינוק רוצה להיות עליך, זה הזמן להתחיל להשתמש במנשא.

יש מצבים נקודתיים בהם כן רצוי להמתין ולהתיעץ עם גורם רפואי/מקצועי לפני התחלת השימוש במנשא: 

  1. החלמה מניתוח קיסרי אין הנחיה גורפת להמנע מנשיאה במנשא מכל סוג אחרי ניתוח קיסרי, אבל כדאי להתיעץ עם רופא הנשים שלך ולבדוק אם יש לו הנחיה ספציפית עבורך. אם הצלקת כואבת, מודלקת ולא מחלימה כראוי - כדאי לקבל עזרה רפואית ולהתיעץ עם רופא לגבי שימוש במנשא.

  2. בעיות גב אם יש לך בעיות גב קיימות - פריצת דיסק, עקמת וחבריהן, מומלץ להתיעץ עם האורתופד שלך לגבי משך השימוש במנשא ודגשים ספציפיים שיש לו עבורך. כנ״ל אם הופיעו כאבי או בעיות גב לאחר הלידה.

  3. רצפת אגן/הפרדות שרירי הבטן אחרי הלידה כל אישה חווה טראומה מסוימת באזור הבטן ו/או רצפת האגן אחרי הלידה, גם אם זה לא בהכרח מורגש מייד לאחר הלידה. אם אפשר לנוח ולא לשאת - זה עדיף, אבל אם אין ברירה אלא להיות על הרגליים ולשאת את התינוק - עדיף שזה יהיה במנשא ולא על הידיים. הנזק לרצפת האגן במנשא יותר קטן מאשר נשיאה ממושכת על הידיים, ואם את גם יושבת תוך כדי, מה טוב. אם אובחנה אצלך פגיעה ברצפת האגן או היפרדות בטנית חשוב להתיעץ עם הפיזיותרפיסטית שלך לגבי המינון הנכון עבורך להשתמש במנשא.

  4. בעיות רפואיות אחרות אם את סובלת ממחלה, נכות, מגבלה מוטורית או בעיה רפואית כלשהי כדאי להתיעץ עם הרופא שלך לגבי המשמעות של שימוש במנשא עבורך. חשוב לדעת שניתן להשתמש במנשא גם במצבים של נכות כולל ישיבה בכסא גלגלים. במצבים מסוימים מנשא יכול אפילו לשפר את המצב, למשל כשיש דלקת במפרק כף היד.

כולם בריאים? לכולם מותר לשאת ולהנשא? מצוין!

עוד כמה דברים שכדאי לדעת רגע לפני ששולפים את המנשא מהאריזה ויוצאים לדרך:

עשו שיעורי בית

כדי להשתמש במנשא בצורה בטוחה ונכונה צריך קודם כל לודא האם הוא מיועד לתינוק בגיל ובמשקל שלכם. מקור המידע האמין ביותר בשלב הזה הוא הוראות השימוש של היצרן. מנשא חדש ממקור אמין יגיע עם חוברת הוראות שימוש מודפסת או זמינה להורדה כקובץ pdf באתר היצרן ו/או עם סרטוני הדרכה מקוריים מטעם היצרן.

מנשא תקני יגיע לרוב גם עם תוית מוצמדת למנשא ועליה מצוינים משקל המינימום והמקסימום ושם הדגם המדויק, באמצעותו ניתן לאתר ביוטיוב את סרטוני ההדרכה של הדגם שברשותך. לתשומת לבך: לאותו מותג עשויים להיות דגמים שונים עם התוויות שימוש שונות מבחינת משקל וגיל התינוק - יש לודא לפני התחלת השימוש שברור לך איזה מותג ואיזה דגם יש ברשותך.

כללי בטיחות

מנשא הוא אביזר שמחזיק את התינוק שלך תלוי באויר ולכן נושא הבטיחות הוא הסוגיה הכי חשובה בשלב הזה.

כללי הבטיחות שלנו מפורטים כאן ואנחנו ממליצות לוודא שכולם ברורים לך טרם התחלת השימוש במנשא.

סרגל מאמצים

התינוק נכנס למנשא והכל בסדר? תענוג! אבל צריך לקחת את זה באיזי. לא ישר על היום הראשון לצאת להליכה של שעתיים בפארק. הגוף שלך צריך להסתגל לעומס חדש, ועדיף לעשות את זה בהדרגה. כתבתי על כך בהרחבה כאן.

תיאום ציפיות

התינוק בוכה ומתעצבן? אהב את המנשא ופתאום מסרב להכנס אליו? זה בסדר! אלה קשיים נפוצים ומוכרים ויש להם פתרונות. כדאי להעזר במדריכים שלנו למתחילים לטיפים וטריקים לבכי וסירוב של התינוק לשתף פעולה עם המנשא.

מה עושים אם זה לא הולך?

קראת הכל ועדיין לא מסתדר לך? התינוק בוכה? הגב שלך כואב? בדיוק בשבילך יש מדריכות מנשאים.

בשונה ממוכרים בחנויות, מדריכות מנשאים מכירות את ההיבטים הפיזיולוגיים והרפואיים של נשיאת תינוקות (וגם את ההיבטים הרגשיים שהיא מעלה אצל הרבה הורים), מצוידות בארסנל של טיפים וטריקים שרק הורים מנוסים מכירים, וגם מכירות את כל הקשיים הנפוצים ויודעות איך לתת להם מענה. 

למדריכת מנשאים יש את הידע והנסיון לומר לך האם:

  1. המנשא שלך אכן מתאים לגיל, למשקל ולצרכים שלכם

  2. לבשת את המנשא בצורה נכונה ומיקמת את התינוק כמו שצריך

  3. עשית משהו שמעצבן את התינוק (כמו לתמוך את הראש יותר מדי או למקם אותו בתנוחה שכבר לא מתאימה לו)

וגם יש לה מבחר של מנשאים מסוגים שונים שאפשר למדוד ולבדוק אם יש מנשא מתאים או נוח יותר מהמנשא שיש לך - ולקנות ממנה במקום.

Post: Blog2_Post
bottom of page